Publicerat 17 maj 2023 i kategorin Artiklar

Skatteförslag på väg ut på remiss

Arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, energiskatt, bränsleskatt. De är några av de områden som regeringen nu aviserar och remitterar förslag om inför höstbudgeten.

När vårändringsbudgeten presenterades var det skralt med förslag inom skatteområdet. Samtidigt aviserade finansministern att förslag på skatteområdet skulle komma. Inom ramen för Tidöavtalet vill regeringen främja att fler nya företag bidrar till jobb, tillväxt och välstånd. I Tidöavtalet finns flera förslag inom skatteområdet som regeringen planerar för och är angelägen om att de kan förberedas genom remittering inför budgetpropositionen för 2024. Det beror på det ekonomiska läget och de överläggningar som förs i det slutliga arbetet med höstbudgeten.

Regeringen och samarbetspartiet vill att såväl bolagsskatter som kapitalskatter ska vara konkurrenskraftiga, och det öppnades upp för förändringar i 3:12-regelverket. Just reglerna kring fåmansföretag var inte det som lyftes när finansministern aviserade de förslag som kan komma att behandlas i höstbudgeten.

Sänkt skatt på arbetsinkomster och pension

Ett av de förslag som nu är ute på remiss handlar om sänkt skatt på arbetsinkomster och pension. Detta ska ske genom förstärkt jobbskatteavdrag på olika sätt och sänkt skatt för pensionärer. Skattesänkningen riktas främst till heltidsarbetande med låga- och medelhöga inkomster. Åldersgränsen för att ta del av jobbskatteavdraget för denna grupp höjs från 65 till 66 år. Jobbskatteavdraget föreslås även förstärkas ytterligare för personer som vid årets ingång har fyllt 69 år.

Höjda arbetsgivaravgifter

Arbetsgivaravgiften föreslås höjas för de yngsta genom att nedsättningen av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften för personer som vid årets ingång har fyllt 15 men inte 18 år slopas fr.o.m. den 1 januari 2024. Anledningen enligt promemorian är att det ”Därtill är det centralt att skattereglerna också utformas så att de ger förutsättningar för en hög varaktig sysselsättning och goda villkor för företagande. Eftersom utrymmet i de offentliga finanserna är begränsat är det nödvändigt att prioritera de mest effektiva åtgärderna”.

Energi och drivmedel

Regeringen remitterar även ett förslag om att den årliga indexeringen av skatt på drivmedel och den årliga indexeringen av energiskatten på el pausas under 2024 och 2025. Dessutom föreslås den tillfälligt utökade skattenedsättningen på s.k. jordbruksdiesel gälla även under 2024 och 2025.

Förändringar på kapitalbeskattningsområdet

Vid uthyrning av privatbostadsfastigheter, privatbostäder och hyreslägenheter föreslås bland annat att schablonavdraget höjs till 50 000 kronor från nuvarande gräns på 40 000 kronor. Beloppsgränser för beskattning av kapitalvinst vid överföring av mark eller andel i samfällighet och uppdelning i lotter genom klyvning föreslås höjas från 5 000 kronor till 42 000 kronor. Omkostnadsbeloppet vid allframtidsupplåtelser och beloppsgränsen för beskattning av inkomst från samfällighet föreslås även höjas från 600 kronor till 1 500 kronor. Detta förslag om höjt schablonavdrag vid uthyrning av bostäder och förenklad beskattning av vissa fastighetsrelaterade inkomster har sänts ut på remiss.

Fler förslag som har lämnats på remiss

Regeringen vill att det ska finnas goda incitament för företagen att investera i forskning. Experter, forskare och nyckelpersoner kan idag få skattelättnad under de fem första åren av den tidsbegränsade vistelsen i Sverige. För att göra de svenska expertskattereglerna mer konkurrenskraftiga remitteras förslag om att tidsgränsen för skattelättnaden utvidgas till sju år.

Dessutom lämnas ett annat förslag om FoU-avdraget. Förslaget är av tekniska natur och innebär att avdraget vid beräkning av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften ska göras mot summan av dessa avgifter. Idag görs avdraget separat mot varje del. Två andra förslag på remiss är förslag om justerad skatt på naturgrus och avfall samt höjd jämförelseränta för ränteförmån.

I samband med presentationen av vårändringsbudgeten meddelade regeringen att man under våren kommer att remittera ett förslag om sänkt skatt på plastpåsar eller ett borttagande av skatten. Det förslaget är nu på remiss och skatten för de vanliga plastpåsarna föreslås sänkas från tre kronor till 50 öre från och med den 1 januari 2024.

The post Skatteförslag på väg ut på remiss appeared first on Tidningen Konsulten.

Publicerat 17 december 2024

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg för att agera proaktivt, och företagare påverkas av bland annat höjda förseningsavgifter och nya krav från Bolagsverket. Lagändringarna är ett viktigt steg framåt, enligt Srf konsulterna. …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra redan nu. Vad innebär reglerna? I den här artikeln svarar vi på några av dessa frågor. Förenklade regler  Reglerna för beskattning av kvalificerade andelar i fåmansföretag är mycket …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta räntan påverkar bland annat företag som har anstånd med betalning av skatter och avgifter och kvarskatt. Räntorna på skattekontot är samma för företagare och privatpersoner. De nya …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av artificiell intelligens (AI) i Sverige på ett hållbart och säkert sätt. Nu har resultatet presenterats. Kommittén, som har antagit namnet AI-kommissionen, har överlämnat sin rapport kallad …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser på detta – både för att uppfylla nya lagkrav, och för att stärka konkurrenskraften och locka gröna investerare. Men vad innebär egentligen hållbara finanser, och varför är de så viktiga? …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  Julbord med julfest för anställda ses normalt som intern representation och är då skattefria för de anställda.   Avdragsrätten för representation för företaget är däremot mycket …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om sitt arbete, hur vi kan skapa lönsamma företag i utsatta områden, samt vilken roll redovisningskonsulter kan spela. Hans Hallengren har över 30 års erfarenhet av företagande och är starkt …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos de anställda och avdragsgilla för arbetsgivaren. Beskattning av julklappar hos anställda   Utgångspunkten är att alla ersättningar du ger till dina anställda är skattepliktiga …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id och vips är bankkontot tomt. Genom att lära dig känna igen varningssignalerna kan du undvika att gå i fällan. Bedragare arbetar både metodiskt och långsiktigt och presenterar ofta …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på om du har tagit ut tillräckligt med lön för att kunna tillgodoräkna dig ett löneutrymme vid beräkning av gränsbeloppet enligt huvudregeln nästa år? Beskattning av utdelning från …

Läs mer

Gå till startsidan